Home

Kenapa blogger perlukan mentor

Kenapa blogger perlukan mentor

Dari kecil hingga lah besar kita perlukan mentor untuk apa sahaja perkara yang kita nak buat. Mentor ni ​fungsinya samalah dengan guru, tok guru, penyarah, ustaz atau sesiapa sahaja yang boleh memberi bimbingan ilmu.Tanpa bimbingan dari seseorang yang pakar dan sesuai kemungkinan agak sukar untuk mendapat sesuatu ilmu ataupun kemungkinan lambat untuk menguasai sesuatu bidang.​Jadi …

Read More Read More

3 Cara untuk konsisten menulis di blog

3 Cara untuk konsisten menulis di blog

Kenapa gagal berblogging Pernahkah anda gagal blogging sebelum ini? Saya pernah gagal berblogging. salah satu puncanya adalah kegagalan untuk terus menulis. Post kali ini saya senaraikan cara untuk konsisten menulis di blog. Baik, kegagalan untuk terus menulis di blog terbahagi kepada beberapa sebab. Antaranya: ketiadaan idea sibuk dengan kerja hakiki tidak mencapai sasaran yang dikehendaki …

Read More Read More

4 cara promote blog post

4 cara promote blog post

4 cara promosi blog post share di media sosial fb, twitter dan instagram promote melalui email list rajin comment di blog orang lain link kan antara post dalam blog aktif di forum Buat artikel untuk di publish diblog sebagai blogpost pada saya tidaklah begitu sukar. Perkara yang agak sukar untuk kebanyakan blogger adalah bagaimana untuk …

Read More Read More

Cara nak tentukan niche untuk blog

Cara nak tentukan niche untuk blog

​Jika anda  nak buat blog pasti perkara pertama yang berlegar difikiran adalah apakah niche untuk blog yang nak dipilih. Sebelum ini saya membincangkan kos untuk buat blog, maka kali ini saya akan membincangkan tentang niche. Andai sudah berpengalaman agak mudah nak tentukan niche untuk blog baru yang hendak dibina, namun agak sukar bagi sesiapa yang …

Read More Read More

Cara buat duit dengan blog – affiliate

Cara buat duit dengan blog – affiliate

​Sudah kah anda memiliki blog? Jika sudah ada, apa pula plan anda yang seterusnya? Jom bincang tentang cara buat duit dengan blog melalui affiliateSebelum itu, mana-mana blogger pun mereka tidak hanya berblog sekadar suka-suka menulis. Mereka pasti akan ambil peluang ini untuk menjana pendapatan dari kehadiran ramai pelawat ke blog mereka. Ada beberapa cara jana hasil …

Read More Read More

Berapakah kos nak buat blog – hosting, theme dan plugin.

Berapakah kos nak buat blog – hosting, theme dan plugin.

​Anda sudah bacakah post saya sebelum ini iaitu kenapa perlu ada blog?​. Jika ada dan anda sudah berazam ingin memiliki blog sendiri, sila baca post ni sampai habis. Sebab kali ni  saya nak bincangkan tentang kos nak buat blog. Orang yang masih belum buat blog tetapi dalam planning nak buat blog mesti ada anggapan:- berapa …

Read More Read More

Kenapa perlu ada blog sedangkan ada facebook

Kenapa perlu ada blog sedangkan ada facebook

​Ramai orang tanya, kenapa perlu ada blog jika sudah ada facebook, instagram, twitter dan lain-lain lagi. Bukan kah facebook lebih terbukti traffiknya berbanding blog yang perlu bertanding untuk mendapatkan first page ranking?Ada juga yang tanya…. dengan facebook tak perlu dah fikir tentang keyword. asal ramai firiend sebarang post yang menarik pasti akan dikongsi oleh ramai …

Read More Read More

Segalabenda.com kembali

Segalabenda.com kembali

​Assalamualaikum dan salam sejahtera.​Selepas dekat 5 tahun menunggu, akhirnya berjaya juga aku dapatkan semula domain blog lama iaitu segalabenda.com. Domain segalabenda.com dibeli akhir tahun 2010 dan berakhir pada akhir tahun 2013.Punya lah lama menunggu….setiap tahun  aku akan check domain ni sama ada available atau tak​Lepas expired akhir tahun 2013, terus ada orang beli domain ni. …

Read More Read More